terug
meer foto's van Holambra op meer foto's op www.pbase.com
Holambra
terug

Na de Tweede Wereldoorlog coördineerde de KNBTB(Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond) een nieuwe stroom immigranten die op zoek waren naar een nieuw leven met nieuwe mogelijkheden in Brazilië. De meest bekende Nederlandse kolonies zijn HOLAMBRA I en HOLAMBRA II(omdat zij de voornaamste producenten van bloemen werden), maar er zijn nog acht andere kolonies gevestigd, die alle van kleine dorpen uitgroeiden tot steden; ARAPOTI(in het noorden van de Paraná), CASTROLANDA(Paraná), CARAMBEÍ(Paraná), NÃO-ME TOQUE(Rio Grande do Sul), MARACAJU(Mato Grosso do Sul), RIO VERDE(Goiás), PARACATU(Minas Gerais) en UNAÍ(Minas Gerais). Het is interessant om Holambra te bezoeken omdat het is alsof je daar een stukje Nederland betreedt. Sommige Nederlandse touroperators bieden verzorgde vakanties aan waarbij de reizigers een kort bezoek aan plaatsen als Holambra brengen.

Holambra ligt in de staat Sao Paolo, op ongeveer 140 km ten noord-westen van de stad Sao Paolo, van de regionale hoofdstad Campinas. Hiermee ligt het landgoed in het economisch en financiele hart van Brazilië. 

Holambra werd in 1948 opgericht als een agrarische cooperatie door een eerste groep van Nederlandse boeren die emigreerde naar Brazilië. Deze groep vestigde zich in het gebied van de toenmalige Fazenda(boerderij) Ribeirao alwaar zij begonnnen met dezelfde agrarische activiteiten waarin zij in Nederland actief waren. Helaas werkt niet alles meteen goed uit. Zo stierf al snel na aankomst het meegebrachte vee omdat het zich niet kon aanpassen aan de tropische condities.

Na enige aanpassingen aan de lokale omstandigheden is de kleine cooperatie de afgelopen decennia uitgegroeid naar een zelfstandige plaats met 10.000 inwoners, en als het grootste centrum voor de productie van planten en bloemen in Brazilië verantwoordelijk voor meer dan 35% van de nationale productie. Wat dat betreft mag hier gerust worden gesproken van een stukje hollands glorie in het buitenland.

De naam Holambra kwam voort uit de woorden: Holanda-América-Brasil, en is gebaseerd op de filosofie van eenheid tussen de Nederlanders en de Brazilianen die gericht is op de economische, culturele en sociale integratie van de verschillende bevolkingsgroepen.

Door het jaar heen worden er in Holambra diverse evenementen georganiseerd die kunnen rekenen op bezoekers uit heel Brazilië en zelfs vanuit de rest van Zuid Amerika.

De Expoflora is vanaf de eerste keer dat deze in 1981 werd georganiseerd uitgegroeid tot het grootste evenement op het gebied van planten en bloemen in Latijns Amerika. Zo bezoeken elk jaar meer dan 200.000 bezoekers dit evenement dat wordt gehouden in september. Het evenement wordt tevens aangegrepen voor de verspreiding van de culturele en sociale aspecten van deze Nederlandse gemeenschap in Brazilië.

Elk jaar wordt in Holambra tevens de Garden fair georganiseerd alwaar specialisten uit binnen en buitenland een breed aanbod tonen op het gebied van tuin aanleg, onderhoud en decoratie.

Een vast onderdeel van de agenda is het jaarlijkse spectakel van de Trekkertrek waar tractoren in diverse catagorien met elkaar de strijd aangaan.

Toeristische trekpleister.

Omdat Holambra en omgeving ook buiten deze evenementen om zeer aantrekkelijke opties zijn voor korte vakanties heeft Embratur(Braziliaans instituut voor toerisme) Holambra in 1997 het predicaat “toeristische trekpleister” toebedeeld.

Zo vind men net buiten Holambra het toeristisch park Lindenhof met een vaste bloemenexpositie het gehele jaar door, een vlindertuin, een tuin met honderden minipapagaaien en een grote kinderboerderij met meer dan 600 dieren. Het gebied rondom Holambra dat bestaat uit glooiende bergen met afwisselend weilanden en uitgestrekte bossen.

terug