terug
Braziliaanse muziek-en dansstijlen

Samba(Comun)

De kern van de Samba(Comun) is over het algemeen de cavaquinho en de pandeiro. Het gebruik van de cavaquinho kenmerkt over het algemeen het verschil tussen Samba Comum en Bossa Nova. De cavaquinho(of cavaco) is een snaarinstrument met 4 snaren en meestal gestemd als een banjo met 4 snaren(D G B D). Bekende artiesten van deze stroming zijn Beth Carvalho, Paulinho da Viola en Zeca Pagodinho.

Samba reggae

Samba reggae is een stroming die voortkomt uit Bahia(vanaf 2001), waarbij de samba en reggae muziek zijn verweven tot één muziekstijl. Deze stroming wordt ook getypeerd als de ‘nieuwe popmuziek van de Samba’. Het ritme is sterk beïnvloed door Reggaeton, Calypso en andere latijnse stromingen. Een bekende vertegenwoordiger van deze stroming is de groep Olodum.

Forró

De oorsprong van het woord komt van een verbastering van het Engelse for all. Dit zou ontstaan zijn door Engelse ingenieurs die aan het begin van de 20e eeuw aan een spoorlijn in Pernambuco(een staat in Brazilië) werkten. Zij organiseerden dansfeesten "for all"(voor iedereen).

Pagode

Pagode is de meest voorkomende sambastijl in Brazilië. Pagode is ontstaan in de jaren '80. In deze sambasoort spelen banjo, cavaquinho, pandeiro, tantan, rebolo en repinique de mão een belangrijke rol. Pagode is een meer informele muzieksoort. Vaak komen groepen vrienden op zaterdag of zondag in een bar bijeen om bier te drinken en samen pagode te spelen en te zingen. Of in een 'quintal', een plek in de achtertuin om muziek te maken. De teksten zijn eenvoudig en gaan vaak over de liefde. Bekende Artiesten van deze stroming zijn Zeca Pagodinho, Fundo de Quintal, Raça Negra, en Grupo Revelação.

Axé

Axé is een Braziliaanse muziekstijl tevens dans die begin jaren '90 is ontstaan in Bahia, een staat in het noordoosten van Brazilië. Axé is een mix van merengue, reggae, samba, salsa en de Afrikaanse trom. Axé is immens populair onder de Braziliaanse jeugd. Tot 2003 was de stijl alleen populair in het noordoosten maar de laatste paar jaar is het in heel Brazilië populair en dan met name onder de jeugd. Axé wordt veel gedraaid met carnaval en andere feesten maar ook in de rest van het jaar. Het swingende ritme, de combinatie van instrumenten en de diversiteit van teksten maken de stijl tot vrolijke, temperamentvolle feestmuziek. De beroemdste bands die Axé maken zijn: Ivete Sangalo, Daniela Mercury, Axé Bahia, Terra Samba, Chiclete com Banana, Harmonia do Samba en Babado Novo.

Capoeira

de Braziliaanse dansvechtsport